Silakkalaatikko - zapiekanka śledziowa
W Finlandii mamy już piękną jesień, dnie są zdecydowanie zimniejsze, dlatego wczoraj przygotowałam bardzo jesienne (dla mnie) danie. Śledzie kojarzą mi się z jesienią, zawsze na przełomie września i października w Helsinkach mają miejsce Targi Śledzia, w tym roku 1.-7.10. więc jeżeli będziecie w tym czasie w okolicy, to bardzo polecam wybrać się na Kauppatori.
Silakkalaatikko należy do tradycyjnych fińskich dań. Wielu Finom kojarzy się z trochę gorszymi czasami, jest daniem zdecydowanie starszego pokolenia, chociaż teraz jest odkrywana na nowo i z zupełnie "rewolucyjnymi" dodatkami, jak np. musztarda dijon. Dzisiaj jednak będzie przepis na tradycyjną zapiekankę.
Składniki:
300g świeżych filetów śledziowych (niesolonych)
około 700g ziemniaków
100g boczku w plastrach
mały pęczek kopru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
"sos"
150 ml śmietanki 15%
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki (ok 1 cm grubości). Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Posiekać koperek.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, śledzie, koperek, plasterki boczku, sól i pieprz. Ostatnia warstwa według uznania, to znaczy - na wierzchu mogą być śledzie, ziemniaki, lub jak u mnie boczek, głownie dlatego ze lubię chrupiący.
Całość polać "sosem" czyli roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i solą.
Piec 60 min. w temperaturze 200 stopni lub 180 stopni w piekarniku gazowym.
Komentarze
Prześlij komentarz