Wyjątkowo łatwe jesienne ciasto z jabłkami i kardamonem
Zapach jabłek, cynamonu i kardamonu oznacza jedno - jesień. Do ideału brakuje jeszcze dzbanka herbaty z imbirem i wełnianych skarpet. Ostatnio bardzo dużo pracuję, więc w soboty zwyczajnie chcę odpocząć, dlatego dzisiaj mam dla was przepis na pyszne aromatyczne ciasto, którego zrobienie zajmie wam maksymalnie dziesięć minut. Nie żartuję!
Składniki
1 jajko
150 ml cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka mielonego kardamonu
200g serka śmietankowego
sok z połówki małej cytryny
100g masła
400 ml mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko
cynamon do posypania
Przygotowanie
Zaczynamy od końca, czyli od pokrojenia jabłek w plasterki o grubości około 2 cm. Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Rozmieszać jajko i cukier drewnianym widelcem lub okrągłą trzepaczką, dodać wszystkie przyprawy, serek oraz miękkie masło i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy szybko zamieszać i równie szybko przełożyć do foremki, żeby nie zaczęło się robić zbite. Ułożyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem i/lub grubym cukrem.
Ciasto pieczemy przez około 20 minut.
Ciasto jest miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne, idealne na jesienne szarości. Na przykład takie jak dzisiaj w Helsinkach. Miłej soboty!
Fajny blog. Brakuje w przepisach większej szczegółowości, np: rozmiary foremki itp. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz i bardzo cenną uwagę.
Usuń